TERUGBLIK
OP HET JAAR
2022-2023
Samen gaan we een tijdperk in waarin de meest kwetsbaren niet langer lijden onder een plaag van geweld, maar tot hun recht komen in veiligheid en vrijheid.

CAROLY HOUMES
VOORWOORD

Eindelijk was het dan zover: de veroordeling van de misdadigers die zes jaar geleden onze collega Willie Kimani, cliënt Josephat Mwenda en chauffeur Joseph Muiruri, martelden, vermoorden en aan de oever van een rivier achterlieten. De rechter in Kenia had gesproken. Drie politieagenten en een civiele politie-informant die de misdaad op hun geweten hadden, kregen een gevangenisstraf opgelegd. Het recht won.
Het was een lange, erg lange weg. Meer dan ooit voelden wij hoe onze cliënten zich geregeld voelen in hun strijd voor rechtvaardigheid. De meest kwetsbaren zijn slachtoffer van wat wij een plaag van geweld noemen. En de daders… die kunnen maar al te vaak straffeloos hun gang gaan. Hetgeen misdaden als slavernij, mensenhandel en online seksueel misbruik van kinderen mogelijk blijft maken.
Naast het nieuws uit Kenia kwam er gelukkig veel meer goed nieuws van onze collega’s die overal ter wereld alles op alles zetten om hun landgenoten te beschermen tegen geweld. Zoals u in dit jaarverslag kunt lezen, bevrijdden wij in samenwerking met lokale autoriteiten niet alleen vele tot slaaf gemaakten en andere slachtoffers van geweld, maar trainden wij ook duizenden lokale autoriteiten om ons werk voort te zetten – en uit te breiden!
Dit jaar bestond IJM 25 jaar. We zagen gebeuren wat velen voor onmogelijk hadden gehouden. Landen die bekendstonden om hun corruptie zetten zich nu actief in om hun eigen inwoners te beschermen tegen geweld. Met bijna 50 miljoen kinderen, vrouwen en mannen in slavernij, hebben we nog een lange weg te gaan, maar we geloven – nee: zien – dat onze aanpak werkt. Samen kunnen we echt een eind maken aan de plaag van geweld tegen de meest kwetsbaren. Door te blijven werken aan goed functionerende rechtssystemen, zodat ook de armen beschermd zijn.
Ik heb het voorrecht om dit al vele jaren te mogen zeggen en ik blijf het menen: onze strijd kunnen we alleen in gezamenlijkheid voeren. Medewerkers van IJM, partners uit het bedrijfsleven, overheden én donateurs. U maakt écht onderdeel uit van ons werk. We zijn daar ongelooflijk blij mee!
In dit jaarverslag kunt u lezen wat u mede heeft mogelijk gemaakt!
Hartelijke groet,
Caroly Houmes
Directeur-bestuurder IJM Nederland

MARTIJN VROOM
VOORWOORD

Een kwart eeuw opstaan tegen slavernij.
International Justice Mission is inmiddels al weer meer dan vijf en twintig jaar oud! Wat een tijd. Sinds 2015 mag ik mee oplopen met IJM Nederland. En sinds 2018 mocht ik voorzitter zijn van de raad van toezicht. Een grote eer.
Van dichtbij heb ik gezien hoe de organisatie geen moment rust heeft gekend. Er wordt ongelofelijk hard gewerkt, IJM is permanent in ontwikkeling. Alle tijd gaat op aan de inzet voor mensen die dat het meest nodig hebben. Mensen die door andere mensen in kelders vastgehouden worden. Kinderen die letterlijk aan een ketting liggen. Waarvan broertjes verdronken zijn omdat je mensen die je tot slaaf maakt niet hoeft te betalen.
U bent betrokken bij het werk van IJM. Dan hoeft het verder nauwelijks toelichting hoe belangrijk het is wat we doen. Niet alleen die mannen uit die steengroeve bevrijden. Want als je het daarbij laat, zitten er morgen 10 nieuwe mensen in de put. Uitgebuit en mishandeld. Niet alleen dat kindje voor de webcam weghalen. Want voor je het weet zit zijn zusje er morgen.
Hulpverleners moeten klaarstaan. De politie moet weten wat ze moeten doen, mogen doen. Want al de praktijken die ik beschrijf zijn al – lang – verboden. De rechters moeten weten wat ze moeten, mogen doen. Want de wet ligt klaar. Maar dan moet het hele rechtssysteem wel werken. Een goed werkend rechtssysteem is een van de pilaren van een gezonde democratie. Waar uitbuiting getolereerd wordt, is democratie – dus – gemankeerd. Als wij uitbuiting of slavernij waar ook ter wereld tolereren, en daarmee accepteren, is onze inzet voor vrede, veiligheid en democratie gemankeerd. Het is toch ook gewoon onacceptabel!
En als u, als je nou denkt: dat vind ik ook! Breng dat vuur dan over op je buurjongen. Je opa. Je juf, collega of jeugdouderling. Als we allemaal één iemand meekrijgen in deze strijd, zijn we volgend jaar met twee keer zoveel.
Maar ook met eentje minder. Althans, in mijn formele rol bij IJM Nederland ben ik er dan niet meer bij. Dit jaar eindigt mijn bestuursfunctie. Met groot vertrouwen en enorme bewondering kijk ik naar het bureau, haar directeur, alle vrijwilligers, alle veldwerkers en zeker ook naar alle mensen die een deel van hun luxe opgeven om de acties, wereldwijd, te bekostigen.
Ik heb veel geleerd, deze jaren.
Voor mij is daarvan dit misschien wel het allerbelangrijkste. Als je je afvraagt: waar is God, waar is Jezus in al deze ellende? Zoek het dan in die put, die kelder, die slaapkamer. En als wij daar binnenstappen, dat kind of die vader bevrijden en meenemen, het daglicht in, weet dan: God was daar al.
Nu wij nog.
Stuk voor stuk, een voor een.
Het daglicht in.
Totdat ze allemaal buiten staan.
Vrij zijn.
Hartelijke groet,
Martijn Vroom
Voorzitter Raad van Toezicht IJM Nederland | Burgemeester Leidschendam-Voorburg

MISSIE EN VISIE
ONZE MISSIE
Kwetsbare mensen beschermen tegen geweld
door slachtoffers te bevrijden, criminelen te berechten, bevrijde slachtoffers weer veilig en sterk te maken en lokale rechtshandhaving te helpen een duurzame, veilige toekomst op te bouwen.
ONZE VISIE
Miljoenen bevrijden.
Een half miljard mensen beschermen.
Recht voor de armen is niet te stoppen.
Geweld en angst hebben het afgelopen jaar veel kwetsbare mensen getroffen. Maar u heeft geholpen om mogelijk te maken dat dit jaar een jaar van hoop en vrijheid werd voor duizenden kinderen, vrouwen en mannen.
De impact van deze veranderde levens zal blijven groeien als toekomstige generaties een nieuwe wereld erven die gekenmerkt wordt door veiligheid en vrijheid voor iedereen.

IMPACT
MET UW HULP HEBBEN IJM EN ONZE PARTNERS IN 2022 HET VOLGENDE BEREIKT:
BEVRIJD
9295
slachtoffers bevrijd
van geweld en onderdrukking.
HERSTELD*
434
survivors hebben succesvol
het nazorgprogramma
afgerond.
*Dit aantal staat voor bevrijde slachtoffers die “volledig hersteld” zijn volgens IJM’s extern gevalideerde Assessment of Survivor Outcomes (ASO). Duizenden andere bevrijde kinderen, vrouwen en mannen krijgen momenteel steun en volgen een nazorgprogramma.
OPGEPAKT
4097
verdachte daders
zijn opgepakt.
VEROORDEELD
1179
daders in lokale rechtbanken
zijn veroordeeld
voor hun misdaden.
OPGELEID
20746
justitie-ambtenaren zijn
opgeleid in het actief
aanpakken van geweld.
OPGELEID
20114
leden van gemeenschappen
en medewerkers van andere ngo’s
zijn opgeleid om geweld te herkennen
en hierop te reageren.


U HIELP
BEVRIJDEN
9295
slachtoffers verlost van geweld en onderdrukking.
Decennia van samenwerking met lokale organisaties en overheidsinstanties hebben tot gevolg dat bevrijdingen nu sneller plaatsvinden dan ooit. Dit leidt tot belangrijke mijlpalen van bescherming die generaties zullen beïnvloeden.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:


ZUID-AZIË
Dringende bevrijdingen die ooit jaren duurden, duren nu weken
In het verleden kon bijna niets de ambtenaren in Zuid-Azië ervan overtuigen de wet te handhaven en slachtoffers van gedwongen arbeid te bevrijden. Dit gebeurde onlangs weer toen autoriteiten geen onderzoek wilden instellen naar de dood van een tweejarige jongen in een steenfabriek, nadat een lokale IJM-partner het onder hun aandacht had gebracht. Toen de ambtenaren niet optraden, nam onze partner contact op met een door IJM getrainde ambtenaar die lid was van de mensenrechtencommissie van de Staat. Hem werd gevraagd druk uit te oefenen op het onderzoek. Die maand werden vijftien mensen bevrijd.
Vroeger zou deze redding jaren hebben geduurd. Nu, met een sterker rechtssysteem, kan het in weken.

GHANA
Negen slachtoffers bevrijd bij een door de overheid geleide bevrijdingsoperatie
In april organiseerde de politie van Ghana en het Department of Social Welfare een door IJM-ondersteunde bevrijdingsoperatie. Hierbij werden negen vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel bevrijd.
Het ging om vier mannen en vijf jongens. Twee van de mannen vertelden dat zij tot slaaf werden gemaakt toen ze drie en vijf jaar jong waren. In de twintig jaar die volgden, waren zij constant slachtoffer van geweld. Het jongste slachtoffer dat nu werd bevrijd, was vijf jaar jong.
Blij met hun vrijheid, zien de jongens ernaar uit naar school te gaan.

FILIPIJNEN
IJM viert een historische mijlpaal: meer dan 1000 kinderen zijn bevrijd van online seksueel misbruik
De allereerste gevallen van online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filippijnen werden gemeld in 2011. Sindsdien is IJM wereldleider geworden in de strijd tegen deze snel groeiende misdaad. In september 2022, vierden wij dat wij in samenwerking met lokale autoriteiten het duizendste kind hebben bevrijd.

U HIELP
LEVENS VAN SLACHTOFFERS HERSTELLEN
434
bevrijde slachtoffers hersteld naar een leven in veiligheid en stabiliteit.
Niemand die bevrijde slachtoffers van geweld beter kan helpen dan hen die eerder werden bevrijd. Daarom investeerden wij ook dit jaar weer in het toerusten van survivors om hun verhaal te delen en er voor anderen te zijn. U heeft dit met uw steun mogelijk gemaakt.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

WERELDWIJD
Global Survivor Network
Het Global Survivor Network (GSN) is een internationaal netwerk van survivors die hun ervaringen gebruiken om hun verhaal te delen. Ze vormen een belangrijke stem in hun eigen gemeenschappen – lokaal, nationaal en zelfs internationaal.
Door het GSN pleiten leiders over de hele wereld voor verandering in hun gemeenschappen. Ze geven interviews, publiceren en spreken op conferenties.
In Ghana werd een afdeling van de GSN opgericht. Bevrijde slachtoffers in Bolivia schreven samen een boek.

ZUID-AZIË
Modeldorp helpt 143 families
Zonder de juiste steun komen bevrijde slachtoffers van mensenhandel vaak voor grote uitdagingen te staan, wanneer ze hun leven weer proberen op te bouwen. Ze hebben een veilige gemeenschap nodig, waar zij winstgevend werk kunnen doen en waarin zij de ondersteuning krijgen van mensen die hen begrijpen.
Daarom investeerden overheidsfunctionarissen in een nieuw soort gemeenschap. Meesanallur is een modeldorp waar families veilig hun leven opnieuw kunnen opbouwen en de vaardigheden opdoen die nodig zijn om te reïntegreren in de samenleving.
Het nieuwe modeldorp helpt 143 gezinnen een baan te vinden, deel te nemen aan sociale programma’s, bedrijven op te starten, trainingen te volgen en in contact te komen met mensen die hen ondersteunen. Het succes is een veelbelovend voorbeeld geworden van een project dat uiteindelijk in heel Zuid-Azië opgevolgd kan worden en zo miljoenen bevrijde slachtoffers kan helpen.

FILIPIJNEN
Podcast met Ruby’s verhaal brengt wereldwijd bewustzijn voor een verborgen misdaad
Ruby*, een survivor van online seksuele uitbuiting van kinderen (Online sexual exploitation of children, OSEC), heeft haar verhaal gedeeld met regeringsleiders, advocaten en grote nieuwskanalen. Dit jaar hebben IJM Filipijnen, IJM Singapore en Cadence Media samengewerkt met Ruby om haar verhaal te vertellen via een podcast. De podcast had de titel: Finding Ruby.
Ruby’s verhaal maakte wereldwijd impact. De podcast ondersteunde IJM’s pleidooi voor het versterken van rechtssystemen om kwetsbare kinderen te beschermen. Ook hielp het bij ons aandringen voor betere opsporing en het verstoren van technologieplatforms die dit misbruik mogelijk maken.

FILIPIJNEN
IJM pleit voor kinderbescherming op ‘s werelds grootste tech-conferentie
Dankzij de kracht van Ruby’s verhaal, ontving IJM een uitnodiging om te spreken over OSEC op het Singapore FinTech Festival, de grootste financiële tech-conferentie ter wereld.
Uitvoerend directeur van IJM’s Center to End OSEC, John Tanagho, sprak ten overstaan van 62.000 aanwezigen over hoe technische en financiële bedrijven onbedoeld een rol spelen in het laten gedijen van deze misdaad en wat zij moeten doen om er een einde aan te maken.

U HIELP
RECHT
BRENGEN
1176
daders veroordeeld in de rechtbank.
4097
verdachte daders in hechtenis genomen.
IJM heeft bijgedragen aan belangrijke veroordelingen tegen leden van een crimineel netwerk die jarenlang hun verantwoordelijkheid hadden ontlopen. Hiermee gaven wij een duidelijk signaal af dat je, hoe machtig je ook bent, verantwoordelijk wordt gehouden voor je misdaden.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

KENIA
Beruchte zedendelinquent veroordeeld tot 100 jaar
In 2010 begon een directeur van een kindertehuis met het uitbuiten en seksueel misbruiken van minderjarigen die hij onder zijn hoede had. Toen twee jonge jongens in 2016 wisten te ontsnappen en de autoriteiten waarschuwden, kwamen we erachter dat de dader al bij ons bekend was. IJM behandelde al drie andere zaken waarbij de directeur de verdachte was.
IJM handelde snel om meer kinderen te beschermen tegen zijn misbruik. Advocaten en nazorgmedewerkers ontmoetten de slachtoffers om meer te weten te komen over het misbruik en werkten samen met openbaar aanklagers om de jongens te vertegenwoordigen in de rechtbank.
De rechter achtte de dader schuldig op vier aanklachten van misbruik en legde een strenge straf van 100 jaar op. Dit ook om andere daders af te schrikken.

ZUID-AZIË
21 klanten veroordeeld voor seks met minderjarigen. Hiermee worden ook klanten eindelijk ter verantwoording geroepen
IJM vierde een belangrijke juridische overwinning toen een gespecialiseerde rechtbank voor kinderbescherming 21 mannelijke klanten veroordeelde, die betaalden voor seks met minderjarigen. IJM werkte sinds 2017 aan de zaak.
Het komt zelden voor dat klanten worden veroordeeld. “Deze veroordeling van 21 klanten is een ongekend fenomeen,” zei Debranjan Banerjee, een officier van justitie. “Dit zal de duidelijke boodschap verspreiden dat betrokkenheid bij seksuele uitbuiting strafbaar is.”

ZUID-AZIË
Zaken tegen mensenhandel sneller afgerond met meer overheidssteun
Toen IJM voor het eerst begon met de bestrijding van mensenhandel in Zuid-Azië, duurde het in een zaak tegen mensenhandelaren minimaal 10 jaar om tot een vonnis te komen. Nu duurt de gemiddelde IJM-zaak slechts 3,5 jaar. Het toegenomen begrip van de ernst van mensenhandel helpt wetshandhavers proactief gerechtigheid te zoeken voor de slachtoffers.

KENIA
Mavoko proces toont aan dat ook politie verantwoording moet afleggen
KENIA
Een zes jaar durende strijd voor gerechtigheid eindigt in overwinning
Na een zes jaar durende strijd in de rechtbank zijn drie politieagenten en een civiele politie-informant schuldig bevonden aan de moord op onze collega Willie Kimani, IJM-cliënt Josephat Mwenda en onze vertrouwde chauffeur Joseph Muiruri. Zij werden bekend als de Mavoko 3.
Het proces had tot gevolg dat er veel aandacht kwam voor de rol van de politie en hoe een eind te maken aan politiegeweld.
Vóór deze zaak waren slechts twee politieagenten ooit veroordeeld voor moord. Sindsdien zijn er meer dan 40 agenten veroordeeld voor moord of doodslag, met honderden zaken nog in behandeling.
De veroordeling laat zien dat ook politieagenten niet boven de wet staan en verantwoording moeten afleggen voor hun misdaden.
Het vonnis was ook een afsluiting voor de nabestaanden die deze mannen achterlieten, onder wie wij allen bij IJM. Hoewel wij nog steeds rouwen om het verlies, hebben we gezien dat het tij zich keert tegen politieagenten die, in plaats van dat zij mensen beschermen, hen misbruiken en uitbuiten.
Dat de politie ter verantwoording wordt geroepen, heeft ook een sterkere democratie tot gevolg
Wijdverspreid machtsmisbruik door de politie heeft verkiezingen in Kenia onveilig gemaakt. Tijdens de verkiezingen van 2007 werden meer dan 1200 Kenianen gedood, waarbij veel werd toegeschreven aan politiegeweld.
Doordat de moordenaars van de Mavoko 3 in de rechtbank werden veroordeeld voor hun misdaden, werd ook de democratie in Kenia versterkt. Voor de verkiezingen van 2022 nodigde de Keniaanse regering IJM uit om 135 politieagenten en commandanten te trainen. Partners hebben deze training vervolgens gegeven op alle politiebureaus in het land. Als direct resultaat van deze training zijn de verkiezingen veilig en grotendeels conflictvrij verlopen.
Landen over de hele wereld erkenden de verbluffende vooruitgang van Kenia; een land dat zijn toekomst bepaalt door een versterkte democratie en de vrijheid om veilig deel te nemen aan verkiezingen.

U HIELP
BOUWEN AAN RECHTSSYSTEMEN
20746
ambtenaren opgeleid om gevallen van geweld actief aan te pakken.
De meest effectieve manier om miljoenen te beschermen tegen geweld is om lokale overheden te trainen om hun mensen te beschermen. U hielp ons om regeringen ons bewezen model te laten zien en zodoende hun verantwoordelijkheid te nemen om de mensen in hun eigen gemeenschappen te beschermen.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

ROEMENIË
IJM biedt noodhulp en rust partners toe om te zorgen voor veiligheid van vluchtelingen
Dankzij de ervaring van IJM Roemenië met het beschermen van kwetsbare mensen tegen mensenhandel, kon ons team direct steun verlenen toen Oekraïense vluchtelingen naar Roemenië vluchtten, op zoek naar veiligheid. We hielpen hen aan noodzakelijke voorraden en ondersteunden andere organisaties door trainingen te geven in traumazorg.
IJM hielp ook bij de bestrijding van mensenhandel tijdens deze crisis door verdachte activiteiten op sociale media te screenen, het doorlichten van werkgevers die banen aanbieden aan vluchtelingen en door training te geven in het herkennen van gevaren van mensenhandel aan eerstelijns dienstverleners en vluchtelingenorganisaties.
IJM Roemenië blijft steun verlenen aan ontheemde gezinnen, onze partner-NGO’s en lokale autoriteiten tijdens deze voortdurende crisis.

EL SALVADOR
Domino-effect door toerusting lokale partner in ons model
Twee jonge zusjes in El Salvador zijn nu veilig dankzij IJM’s lokale partner die voor hen vocht in de rechtbank en een eerste veroordeling bereikte in deze zaak.
De meisjes werden vanaf hun 9e en 14e misbruikt door hun stiefvader. Hij dacht ongestraft zijn misdaden te kunnen begaan. Het gebied waar ze woonden, was zo gewelddadig en gevaarlijk, dat de politie de buurt vermeed. Toch nam de Salvadoraanse Asscociatie voor Gezondheid (ASAPROSAR) de zaak aan. Ze gebruikten de training die ze van IJM hadden gekregen om recht te zoeken voor de meisjes. Dit leidde tot een eerste veroordeling. Meer veroordelingen volgden.
In de volgende zes maanden haalde ASAPROSAR nog vier veroordelingen binnen, met behulp van ons caseworkmodel. Hiermee werd een duidelijk signaal afgegeven dat daders een maximale gevangenisstraf kunnen krijgen voor misbruik en seksuele uitbuiting. Met elke veroordeling worden (potentiële) misdadigers afgeschrikt en wordt de gemeenschap veiliger.

ZUID-AZIË
“Happiness hubs” zijn een veilige plek voor kinderen die slachtoffer waren van mensenhandel
De Spoorwegbescherming Force (RPF) helpt bij het bevrijden van kinderen die worden verhandeld en vervoerd per trein. Maar voor het ondervragen van de kinderen, van wie werd vermoed dat zij slachtoffer waren van mensenhandel, werden kleine, donkere ruimtes gebruikt. Dit had tot gevolg dat de kinderen zich niet veilig voelden om hun verhaal te doen, waardoor moeilijk kon worden vastgesteld of zij daadwerkelijk slachtoffers van mensenhandel waren.
Om dit te verhelpen, werkte IJM samen met de RPF om nieuwe kindvriendelijke ruimtes te ontwerpen en te bouwen, plekken waar de kinderen zich wel veilig zouden voelen.
“Happiness Hubs” zijn kindvriendelijk ingericht. Kinderen kunnen er spelen, lezen en uitrusten. Ook zijn er kamers waarin de kinderen in vertrouwen hun verhaal kunnen vertellen.
In de twee hubs die momenteel in bedrijf zijn, konden al 51 jongens en 11 meisjes worden geholpen – en bevrijd.

U HIELP
BOUWEN AAN
PARTNER-
SCHAPPEN
Terwijl IJM is uitgegroeid tot een wereldwijd erkende leider in bescherming van kwetsbare gemeenschappen, sloten stichtingen, artiesten, multinationals en donateurs zich bij ons aan om de missie te ondersteunen. U heeft ons geholpen bruggen te bouwen om samen te werken met invloedrijke nieuwe partners die enthousiast zijn om hun middelen in te zetten en gerechtigheid op wereldwijde schaal te versnellen.
UITGELICHTE VERHALEN VAN DIT JAAR:

HET BEDRIJF META EN IJM WERKEN SAMEN OM KINDEREN TE BESCHERMEN TEGEN GEWELD, ZOWEL ONLINE ALS BINNEN HUN GEMEENSCHAP.

Virtual Reality Campagne bereikt 27 miljoen mensen
IJM werkte samen met Meta en non-profitorganisaties om een geavanceerde Virtual Reality ervaring te creëren. Hierbij werden 27 miljoen mensen bereikt die werden voorgelicht over online seksueel misbruik van kinderen.
De campagne opende deuren voor meer mogelijkheden om innovatieve nieuwe technologie in te zetten om het bewustzijn te vergroten en kwetsbare kinderen te beschermen tegen geweld.

Een door Meta gefinancierd project verbetert de reactie van de politie op online meldingen van seksueel kindermisbruik
Meta heeft zijn inspanningen uitgebreid om actief online seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden door het project Boost van IJM financieel te ondersteunen. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met het Nationale Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen (NCMEC), versterkt de lokale reacties op tiplijnmeldingen van seksuele uitbuiting van kinderen in verschillende landen.
NCMEC ontvangt jaarlijks tientallen miljoenen online meldingen, inclusief die van Meta platforms zoals Facebook, Instagram en WhatsApp. Het genereuze besluit van Meta om Project Boost te financieren heeft een tastbare impact door het vergroten van de capaciteit van rechtssystemen om te reageren op meldingen en daders verantwoordelijk te houden. IJM’s training heeft er al toe geleid dat verschillende slachtoffers werden beschermd en verdachten gearresteerd.

HOOGTEPUNTEN VAN
IJM
NEDERLAND

IJM Nederland wil het verhaal over moderne slavernij delen (bewustwording), anderen bij de strijd tegen deze plaag van geweld betrekken (fondsenwerving) en de politiek beïnvloeden (advocacy). Ook in 2022 maakte IJM een groei door qua inkomsten en het aantal medewerkers.
Een aantal hoogtepunten van deze periode:
BEREIK
Media
2022 was een jaar waar IJM veel aandacht kreeg in de media, zowel landelijk als lokaal. De MudRaise kreeg vooral veel aandacht in lokale media, met verhalen van deelnemers die zeer gemotiveerd zijn om te strijden tegen moderne slavernij.
Daarnaast besteedden diverse landelijke dagbladen aandacht aan ons werk. NRC Handelsblad schreef bijvoorbeeld over IJM’s werk in Cambodja. De Volkskrant, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en Trouw plaatsten opiniestukken en columns van IJM-medewerkers. Verder kwam IJM in de media met nieuwsberichten over reddingsoperaties en interviews met medewerkers.
Ook gingen wij voor het zevende achtereenvolgende jaar een partnerschap aan met Groot Nieuws Radio. Op deze zender waren maandelijks IJM-medewerkers te horen.
PARTNERSCHAPPEN
Next Steps
Eén van de partnerschappen die IJM het afgelopen jaar heeft voortgezet, is de samenwerking binnen Next Steps, een samenwerkingsverband tussen het Leger des Heils, Dorcas, Bright Fame en IJM. Next Steps werkt samen over de landsgrenzen heen. Verschillende expertises zijn nodig om mensenhandel te stoppen. Next Steps biedt preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.
Enkele resultaten van Next Steps uit 2022 op een rijtje:
- Door bewustwordingscampagnes werden 1010 mensen bereikt.
- Door het organiseren van vijf conferenties werd gebouwd aan een sterk netwerk dat nodig is voor het doorverwijzen van zaken.
- Aanklagers, ambassadepersoneel, juristen en rechtenstudenten werden getraind in onderwerpen die te maken hebben met de bestrijding van mensenhandel.

EVENTS
MudRaise
Op zaterdag 11 juni 2022 namen 380 mensen deel aan een obstaclerun om geld op te halen voor IJM. De deelnemers legden op het terrein van Mudmasters in Haarlemmermeer een parcours af dwars door de modder. Hiermee is € 205.846,- aan donaties opgehaald.

PARTNERSCHAPPEN
Stichting Pharus
Stichting Pharus is dit jaar ingestapt als grote partner bij de opstart van een nieuw project, gericht op een duurzame en structurele verandering voor de situatie van vrouwen en kinderen in Oeganda.
Geweld tegen vrouwen en kinderen is heel normaal en sociaal breed geaccepteerd in Oeganda. Zowel fysiek als sexueel geweld. Velen van hen zullen nooit aangifte kunnen of durven doen. Het is ook heel ongebruikelijk dat daders hiervoor worden berecht. Daders hebben dus vrij spel!
IJM Oeganda is een grootschalige campagne gestart met een focus op lokale leiders, zoals leiders van lokale rechtbanken, opperhoofden en religieuze leiders. Deze lokale leiders blijken cruciaal in de aanpak van het geweld tegen vrouwen en kinderen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer een vrouw of kind slachtoffer is van geweld. Hun reactie is daarom cruciaal. Daar waar zij nu niet accuraat handelen en vrouwen niet serieus nemen, beogen wij een fundamentele verandering door training en toerusting van meer dan 11.000 van deze lokale leiders.
Het doel van dit project is om tot een duurzame verbetering van de positie en rechten van vrouwen en kinderen te komen in tien districten in Oeganda. Ook nieuwe generaties vrouwen en kinderen zullen hiervan profiteren.
Pharus helpt ons met een toezegging van 1 miljoen euro voor 3 jaar.

EVENTS
Freedom Sunday
In 2022 nam IJM Nederland voor de vijfde keer deel aan Freedom Sunday. In totaal vroegen 38 kerken aandacht voor de strijd tegen slavernij. Extra bijzonder was de dienst van City Life Church in Den Haag. Vanuit 1 locatie werd de dienst gehouden, maar gelivestreamd naar 6 kerken in totaal. Gevolg was dat 46 bezoekers van deze diensten zich aanmeldden als Freedom Partner.
Wereldwijd deden duizenden kerken mee aan Freedom Sunday. Wekelijks ontvingen meer dan 1200 mensen een gebedsmail om te gebruiken bij hun gebed.

BEREIK
Media
2022 was een jaar waar IJM veel aandacht kreeg in de media, zowel landelijk als lokaal. De MudRaise kreeg vooral veel aandacht in lokale media, met verhalen van deelnemers die zeer gemotiveerd zijn om te strijden tegen moderne slavernij.
Daarnaast besteedden diverse landelijke dagbladen aandacht aan ons werk. NRC Handelsblad schreef bijvoorbeeld over IJM’s werk in Cambodja. De Volkskrant, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en Trouw plaatsten opiniestukken en columns van IJM-medewerkers. Verder kwam IJM in de media met nieuwsberichten over reddingsoperaties en interviews met medewerkers.
Ook gingen wij voor het zevende achtereenvolgende jaar een partnerschap aan met Groot Nieuws Radio. Op deze zender waren maandelijks IJM-medewerkers te horen.
PARTNERSCHAPPEN
Stichting Pharus
Stichting Pharus is dit jaar ingestapt als grote partner bij de opstart van een nieuw project, gericht op een duurzame en structurele verandering voor de situatie van vrouwen en kinderen in Oeganda.
Geweld tegen vrouwen en kinderen is heel normaal en sociaal breed geaccepteerd in Oeganda. Zowel fysiek als sexueel geweld. Velen van hen zullen nooit aangifte kunnen of durven doen. Het is ook heel ongebruikelijk dat daders hiervoor worden berecht. Daders hebben dus vrij spel!
IJM Oeganda is een grootschalige campagne gestart met een focus op lokale leiders, zoals leiders van lokale rechtbanken, opperhoofden en religieuze leiders. Deze lokale leiders blijken cruciaal in de aanpak van het geweld tegen vrouwen en kinderen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer een vrouw of kind slachtoffer is van geweld. Hun reactie is daarom cruciaal. Daar waar zij nu niet accuraat handelen en vrouwen niet serieus nemen, beogen wij een fundamentele verandering door training en toerusting van meer dan 11.000 van deze lokale leiders.
Het doel van dit project is om tot een duurzame verbetering van de positie en rechten van vrouwen en kinderen te komen in tien districten in Oeganda. Ook nieuwe generaties vrouwen en kinderen zullen hiervan profiteren.
Pharus helpt ons met een toezegging van 1 miljoen euro voor 3 jaar.

PARTNERSCHAPPEN
Next Steps
Eén van de partnerschappen die IJM het afgelopen jaar heeft voortgezet, is de samenwerking binnen Next Steps, een samenwerkingsverband tussen het Leger des Heils, Dorcas, Bright Fame en IJM. Next Steps werkt samen over de landsgrenzen heen. Verschillende expertises zijn nodig om mensenhandel te stoppen. Next Steps biedt preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.
Enkele resultaten van Next Steps uit 2022 op een rijtje:
- Door bewustwordingscampagnes werden 1010 mensen bereikt.
- Door het organiseren van vijf conferenties werd gebouwd aan een sterk netwerk dat nodig is voor het doorverwijzen van zaken.
- Aanklagers, ambassadepersoneel, juristen en rechtenstudenten werden getraind in onderwerpen die te maken hebben met de bestrijding van mensenhandel.

EVENTS
Freedom Sunday
In 2022 nam IJM Nederland voor de vijfde keer deel aan Freedom Sunday. In totaal vroegen 38 kerken aandacht voor de strijd tegen slavernij. Extra bijzonder was de dienst van City Life Church in Den Haag. Vanuit 1 locatie werd de dienst gehouden, maar gelivestreamd naar 6 kerken in totaal. Gevolg was dat 46 bezoekers van deze diensten zich aanmeldden als Freedom Partner.
Wereldwijd deden duizenden kerken mee aan Freedom Sunday. Wekelijks ontvingen meer dan 1200 mensen een gebedsmail om te gebruiken bij hun gebed.

EVENTS
MudRaise
Op zaterdag 11 juni 2022 namen 380 mensen deel aan een obstaclerun om geld op te halen voor IJM. De deelnemers legden op het terrein van Mudmasters in Haarlemmermeer een parcours af dwars door de modder. Hiermee is € 205.846,- aan donaties opgehaald.

2022-2023
BESTUURSVERSLAG
ALGEMEEN
Juridische structuur
Stichting International Justice Mission The Netherlands (IJM NL) is statutair gevestigd in Den Haag. IJM is ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer 27342349. Sinds 2009 heeft IJM de ANBI status.
IJM NL heeft een Raad van Toezicht met 4 leden en een bestuurder die tevens de rol van directeur vervult.
Op 1 februari 2019 heeft IJM NL het CBF-keurmerk verkregen. Tevens is in 2018 een erkenning bij Goede Doelen Nederland verkregen.
Doel
- De Stichting heeft als doel het verzekeren dat de armen wereldwijd worden beschermd tegen geweld. Hierbij werken we in overeenstemming met onze waarden: christelijk, professioneel en bruggenbouwen.
- De Stichting beoogt geen winst.
- De Stichting en IJM Global werken samen ter bevordering van hun gedeelde missie en waarden, zoals verder uiteengezet in onze statuten.
- Niettegenstaande de band met IJM Global wordt de Stichting beheerd als een afzonderlijke entiteit, die verantwoordelijk is voor haar eigen zaken inclusief het gebruik van haar fondsen voor diens goede doelen.
- De Raad van Toezicht, bij unaniem besluit, of IJM Global, kan besluiten de samenwerking tussen de Stichting en IJM Global te beëindigen, waarna de stichting het gebruik van het intellectueel eigendom zal beëindigen, inclusief de termen “IJM” en “International Justice Mission”, en dergelijke materialen bevattende dergelijke intellectuele eigendommen zal vernietigen of retourneren.
Missie en visie
IJM NL is deel van een wereldwijd team van advocaten, maatschappelijk werkers en andere professionals die de missie delen om armen te beschermen tegen geweld, door samen te werken met lokale autoriteiten en andere lokale belanghebbenden voor effectieve wetshandhaving. Dit doen we door 1) slachtoffers van geweld te bevrijden, 2) herstel te bieden aan slachtoffers, 3) te helpen daders te vervolgen en 4) rechtssystemen te versterken. De organisatie bestaat uit meer dan 1300 medewerkers wereldwijd, in 39 kantoren in 26 landen. Van deze kantoren zijn er 9 ‘Advancement Offices’, 29 ‘Field Offices’ en het hoofdkantoor in Washington DC. IJM NL is een Advancement office.
De visie van de organisatie is om miljoenen te bevrijden, een half miljard te beschermen en te bewijzen dat gerechtigheid voor de armen niet te stoppen is.
De relatie tussen IJM NL en IJM Global
IJM Global betekent International Justice Mission, een organisatie zonder winstoogmerk opgericht in de Staat Virginia, Verenigde Staten van Amerika. IJM Nederland is onderdeel van de regio Afrika – Europa; een divisie van IJM Global. Sommige leden van het wereldwijde IJM-team opereren rechtstreeks onder IJM Global, terwijl andere afzonderlijke juridische entiteiten zijn, die doorgaans zijn verbonden via hun bestuursstructuur, maar die allemaal zijn afgestemd op een gemeenschappelijk doel. Dit laatste is het geval voor IJM Nederland.
In de Raad van Toezicht is IJM Global met tenminste 1 persoon vertegenwoordigd. Deze vertegenwoordiger is deel van de regio Afrika-Europa en gevestigd in Londen, Engeland. Ook moet zij de benoeming van de leden van de RvT goedkeuren en heeft zij de bevoegdheid om leden van de RvT te ontslaan in het geval van een onoplosbaar conflict. Vanuit de vereisten van het CBF-keurmerk moet de meerderheid van de leden van de Raad van Toezicht de Nederlandse nationaliteit hebben.
De volgende besluiten van het Bestuur vereisen de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van IJM Global:
a. de verkoop, verhuur of soortgelijke handelingen van alle of vrijwel alle activa van de Stichting, inclusief het aangaan van een fusie, consolidatie of ontbinding van de Stichting;
b. het benoemen of ontslaan van iedere gevolmachtigde of belangrijke werknemer van de Stichting, alsmede het bepalen van diens bevoegdheden;
c. het wijzigen van de artikelen die de rechten en bevoegdheden van IJM Global aantasten;
d. het goedkeuren van een organisatorisch en strategisch plan met het doel om te zorgen voor een juiste afstemming op de algemene strategische plannen en doelstellingen van IJM Global.
In een Memorandum of Understanding (MoU) d.d. 28 februari 2023 tussen IJM NL en IJM Global zijn de volgende zaken uitgewerkt:
- de ondersteuning door IJM Global van de leden van de RvT van IJM NL;
- de eisen inzake vertrouwelijkheid;
- de wederzijdse verwachtingen inzake de samenwerking;
- Afspraken met betrekking tot integriteit.
IJM NL onderschrijft de Code of Conduct zoals vastgesteld door IJM Global.
De leden van de RvT ondertekenen jaarlijks een “conflict of interest disclosure”. Hier kwamen in 2022-2023 geen (potentiële) kwesties van belangenverstrengeling uit naar voren.
JAARVERSLAG BESTUUR
Inleiding
In 2022-2023 heeft De Stichting zich onder leiding van Caroly Houmes gericht op het invullen van de meerjaren strategie ten behoeve van de IJM’s 2030 visie: ‘Miljoenen bevrijden. Een half miljard beschermen. Recht voor de armen is niet te stoppen’. Deze visie vereist een significante opschaling van zowel de programma’s als middelen. De Stichting heeft over het boekjaar 2022-2023 wederom een significante groei in fondsen gezien. Ook onze veldprogramma’s hebben significante resultaten weten te behalen zoals het bevrijden van 9.295 slachtoffers, de arrestatie van 4097 daders en het trainen van ruim 40.000 stakeholders in het adresseren van geweld en uitbuiting tegen kwetsbaren. We zijn ons team in Nederland en ons team wereldwijd ontzettend dankbaar hoe ze zich onverminderd hebben ingezet om onze missie te dienen. Daarnaast zijn we ontzettend dankbaar voor onze donateurs en hun blijvende partnerschap.
1. VOORNAAMSTE RISICO’S EN ONZEKERHEDEN
IJM NL heeft een gedragscode die door alle medewerkers, de bestuurder en leden van de Raad van Toezicht wordt ondertekend. Eventuele (schijn van) belangenverstrengeling wordt vermeden, door opgave en beoordeling van nevenfuncties. Alle medewerkers hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd en ontvangen.
IJM heeft een goed functionerend systeem van risicomanagement. Uitgaande van de doelstellingen van IJM NL worden de risico’s geïdentificeerd en beheersingsmaatregelen vastgesteld. Hiertoe is een Risico Register opgesteld. Elk kwartaal houdt het leiderschapsteam een risico-assessment en maakt hier verslag van op. Significante risico’s worden gedeeld met de Raad van Toezicht.
De belangrijkste risico’s in 2022-2023 betroffen de onderstaande:
Stijgende inflatie
De uitzonderlijk hoge inflatie in 2022-2023 vormde een financieel risico voor onze doelstellingen. Allereerst doordat onze eigen kosten stijgen. Daarnaast is IJM afhankelijk van de mogelijkheid en de bereidheid van haar achterban om te doneren en de inflatie heeft op beide aspecten een remmend effect. Om het continuïteitsrisico van onze veldprogramma’s te mitigeren heeft IJM wereldwijd haar continuïteitsreserve vergroot en voor het komende boekjaar een meer conservatieve kostenbegroting opgesteld.
Covid-19
De uitwerking van Corona pandemie heeft in met name in het begin van 2022 nog voor onzekerheid gezorgd. Met name de volgende risicofactoren hebben hierbij aandacht gekregen:
- De impact van Corona op ons veldwerk. De pandemie raakt de meest kwetsbaren het hardst en brengt vele mensen in afhankelijke posities. Daarbij zijn in veel rechtsystemen achterstanden opgelopen die het verkrijgen van recht hebben bemoeilijkt. IJM werkt nauw samen met lokale instanties om hierbij te ondersteunen en op te komen voor de belangen van de meest kwetsbaren.
- De impact op fondsenwervende activiteiten. Wij hebben in 2022 geanticipeerd op het risico dat fondsenwervende activiteiten geen doorgang konden of minder resultaat opleveren. Wij adresseerden dit risico door conservatief te budgetteren, inkomstenbronnen te spreiden en door flexibiliteit in te bouwen in de afspraken met leveranciers.
Strategie (inclusief reputatie)
IJM NL is onderdeel van IJM Global. Een risico is dat de relatie van IJM NL met IJM Global onder spanning komt te staan. In de statuten is vastgelegd dat IJM Global een aantal relevante bevoegdheden in dit kader heeft. Hiermee is het risico van “afdrijven” van IJM Global adequaat afgedekt.
IJM NL is opgericht met als doel IJM Global te ondersteunen. Ingeval IJM Global ophoudt te bestaan heeft IJM NL geen bestaansrecht meer. Dit is op dit moment voor IJM NL een theoretisch risico. Mocht het zich toch voordoen dan is in de statuten bepaald dat de resterende middelen van IJM NL ten goede zullen komen aan een Nederlandse ANBI.
IJM NL vertrouwt voor de aansturing van de veldprogramma’s op IJM Global. Misstanden waaronder fraude bij IJM Global zouden daarom afbreuk doen aan de effectiviteit en vertrouwenswaardigheid van de stichting. Dit risico wordt geadresseerd door de robuuste programma monitoring en evaluatie vanuit IJM Global. IJM NL heeft inzicht deze monitoringsrapportages en heeft de mogelijkheid om ook zelf veldkantoren te bezoeken.
IJM NL is een fondsenwervende organisatie. Het reputatierisico is derhalve cruciaal. IJM NL werkt daarom aan een gewenste cultuur door teambuilding sessies, communicatietrainingen- en richtlijnen, codes of conduct en aansluiten op de cultuur van IJM Global.
Operationele activiteiten (inclusief fraude risico)
Operationeel loopt IJM het risico dat de kosten hoger zijn dan de baten. Tot op heden zijn de baten echter significant hoger dan de kosten. Dat is ook logisch omdat IJM NL resterende middelen overdraagt aan IJM Global. In 2022-2023 is € 2,4 miljoen overgedragen.
IJM NL loopt in theorie het risico dat meer wordt overgemaakt aan IJM Global dan mogelijk is, gelet op de lopende verplichtingen. IJM NL maakt elke maand een tranche over aan IJM Global. Op dat moment beoordeelt de bestuurder welk bedrag kan worden overgemaakt in relatie tot de bestaande financiële verplichtingen van IJM NL. In 2022-2023 is elke tranche financieel onderbouwd met een liquiditeitsanalyse binnen de kaders van het door de Raad van Toezicht gestelde mandaat.
IJM NL loopt ook het risico van fraude. Het belangrijkste risico betreft de beschikking over de bankrekening. IJM NL heeft daarom dubbele autorisatie voor bankbetalingen ingevoerd. Daarnaast streeft zij er naar de reserves en daarmee de potentiële impact van fraude zo veel mogelijk te beperken.
Financiële risico’s
IJM NL heeft geen beleggingen en geen afgeleide financiële instrumenten. De giften worden in euro’s aan IJM Global doorbetaald. Er is derhalve ook geen valutarisico. IJM NL heeft zeer beperkte langjarige financiële verplichtingen. Er zijn 2 huurcontracten die een beperkte looptijd hebben. Het belangrijkste financiële risico betreft de personele verplichtingen. IJM NL is zich hiervan zeer bewust maar streeft er uitdrukkelijk naar de giften zo snel en zoveel mogelijk aan het veldwerk door te storten.
De risico beperkende maatregelen zijn als volgt:
Ten eerste maakt IJM NL bij het doorbetalen van de tranches aan IJM Global een zorgvuldige afweging ten opzichte van de op dat moment bestaande financiële verplichtingen. De tweede risico beperkende maatregel is dat IJM NL inmiddels kan steunen op een maandelijkse constante giftenstroom van onze Freedom Partners van circa €140.000. Daar zijn wij zeer dankbaar voor. Daarnaast is IJM NL niet afhankelijk van één inkomstenstroom, maar bouwt de stichting relaties met verschillende type donateurs, als de genoemde Freedom Partners, maar ook kerken, bedrijven, stichtingen, major donors en individuele donateurs.
Payment Providers
IJM NL maakt gebruik van ‘payment providers’ voor de afhandeling van incasso’s of donaties via de website. Deze giften worden initieel aan de payment provider betaald en daarna in bulk uitbetaald aan onze organisatie. In het geval van een faillissement van één van deze payment providers is het mogelijk dat giften niet door hen worden doorgestort. Omdat deze partijen geen Europese banklicentie bezitten zou er in dat geval donatiegeld voor onze organisatie verloren kunnen gaan.
Wij proberen dit risico te beperken door van meerdere payment providers gebruik te maken en zo het risico te spreiden. Ook onderzoeken wij mogelijkheden om incasso’s via een partij met banklicentie te laten verlopen zodat wij aanspraak kunnen maken op de garantieregeling van de Europese Centrale Bank.
Financiële verslaggeving
IJM NL loopt het risico op een onjuiste financiële verslaggeving. IJM NL heeft sinds 2019 het CBF-keurmerk. De accountant toetst daarop. Dat is een belangrijke maatregel om de getrouwheid van de financiële verslaggeving te waarborgen.
Wet en regelgeving
IJM NL moet uiteraard voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Voor de loonheffing is de maatregel genomen dat de salarisadministratie is uitbesteed aan een gespecialiseerd salarisadministratiekantoor. IJM NL is niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting omdat IJM NL geen onderneming drijft. Voor de omzetbelasting heeft IJM NL een mogelijke belastingplicht laten toetsen. Voor een beperkt deel van de activiteiten is belastingplicht vastgesteld.
IJM NL voldoet aan de gegevensbeveiliging en privacy vereisten van de AVG die vanaf 25 mei 2018 van kracht zijn geworden.
De AVG is voor IJM NL een belangrijke regelgeving. Een Privacy Impact Assessment heeft plaatsgevonden en beleid is opgesteld met betrekking tot
1) Het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming
2) Verwerkingsregister
3) Online privacy statement
4) Declaration of Accountability (m.b.t. het afleggen van verantwoording)
Verwerkersovereenkomsten zijn ondertekend met de belangrijkste partijen die toegang hebben tot onze adresgegevens. Dit beleid zal blijvend worden uitgevoerd.
2. DOEL EN REALISATIE
In Nederland betrekt IJM het algemene publiek, de geloofsgemeenschap, de overheid en het bedrijfsleven bij dit belangrijke werk. Daarbij versterkt het de uiteenlopende krachten van deze belanghebbenden, supporters en partners voor maximale impact.
IJM Nederland werkt samen met alle andere IJM kantoren zowel binnen als buiten de Afrika & Europa regio. In 2022-2023 is speciale aandacht gegaan naar het werk met lokale autoriteiten om:
1) het aantal kinderen, vrouwen en mannen die van bepaalde Oost-Europese staten naar andere Europese staten worden verhandeld voor gedwongen prostitutie en dwangarbeid, fors terug te dringen
2) het geweld tegen vrouwen en meisjes in Oeganda aanzienlijk verminderen
3) Een einde te maken aan slavernij, zoals op het Voltameer in Ghana
4) Beleidsinterventies en samenwerkingen met de politie in het bestrijden van online seksueel misbruik van kinderen.
IJM heeft een meerjaren strategie om in 2030 500 miljoen mensen bescherming te kunnen bieden door middel van een functionerend rechtssysteem. Daartoe is een Program Roadmap opgesteld waarin is uitgewerkt hoe we het werk de komende jaren verder zullen opschalen en zullen uit te breiden naar nieuwe gebieden.
International Program Support: Rechtvaardigheid voor de armen bevorderen
In 2022-2023 droeg IJM € 2.420.000 bij aan het werk van redding, herstel en rechtvaardigheid voor armen over de hele wereld door middel van haar veldbijdrage. In het jaarverslag kunt u lezen wat de resultaten zijn van ons werk in het veld. IJM NL heeft specifiek geïnvesteerd in de volgende kantoren: Zuid Azië, Ghana, Centraal Amerika, Zuid Amerika, Roemenië en de Filipijnen. Daarnaast heeft IJM NL specifiek geïnvesteerd in het casework dat zich inzet tegen geweld tegen vrouwen en kinderen, gedwongen arbeid en seksueel geweld tegen kinderen.
IJM NL richt zich in Nederland op Educatie & Mobilisatie van Nederlanders om de missie te ondersteunen. Dit richt zich op de volgende deelgebieden:
- Advocacy en beleidsbeïnvloeding
- Richting geven aan het publieke debat via landelijke media
- Activeren van bedrijven
- Mobilisatie van de kerk
- Mobilisatie van scholen
- Mobilisatie van ambassadeurs en influencers
- Mobilisatie van achterban
3. COMMUNICATIE MET BELANGHEBBENDEN
Het delen van het verhaal van de mensen die we dienen en de impact van het werk is belangrijk, zowel voor transparantie en het afleggen van verantwoording, als voor het versterken van een grotere betrokkenheid van onze achterban. IJM Nederland publiceert 3x per jaar een magazine waarin de organisatie communiceert over de breedte van ons werk en oproept tot betrokkenheid van ondernemers, politici en donateurs.
Naast dit magazine, informeert de organisatie haar achterban actief via de website en andere sociale media zoals Instagram, Linkedin, Facebook en Twitter.
Regelmatig wordt nieuws uit het veld gedeeld (zoals op handen zijnde reddingsoperaties) en onze Nederlandse activiteiten via digitale nieuwsbrieven. Ook worden donateurs regelmatig uitgenodigd voor evenementen, zoals diners met collega’s uit het veld en concerten gegeven door ambassadeurs van IJM NL.
Daarnaast sturen we een wekelijkse gebedsmails naar onze gebedspartners (Prayer Partners) met actuele gebeds- en dankpunten.
4. FINANCIEEL BELEID EN FINANCIËLE RESULTATEN
De inkomsten zijn in 2022-2023 met 10,7% gestegen tot €3.917.818. Wij zijn onze donateurs enorm dankbaar voor hun aanhoudende vertrouwen in IJM NL. In Nederland wordt het werk van IJM meer en meer bekend bij het grote publiek en dit heeft als gevolg dat meer mensen ons helpen bij de bestrijding van slavernij.
IJM NL heeft € 2.448.162 besteed aan veldondersteuning. Er is daarnaast ook aandacht besteed aan lobbyen bij de Nederlandse en Europese overheid en bewustwording binnen kerken en onderwijsinstellingen.
De totale uitgaven bedroegen €3.905.825. Hiervan is 79,6% besteed aan de doelstelling, 14,8% aan werving baten en het restant aan beheer & administratie.
Besteding van giften | 2022-2023 | 2021-2022 | ||
---|---|---|---|---|
Realisatie | Begroting | Realisatie | Begroting | |
Besteed aan doelstellingen | 79,6% | 75,9% | 80,5% | 75,1% |
Wervingskosten | 14,8% | 16,4% | 13,6% | 17,7% |
Beheer & administratie | 5,6% | 7,7% | 5,9% | 7,2% |
Reserves en fondsen
IJM NL streeft er naar de ontvangen giften zo snel en zoveel mogelijk direct door te betalen. Een continuïteitsreserve ad € 50.000 wordt toereikend geacht. IJM NL heeft hiervoor een adequaat stelsel van risicomanagement.
Aard van de giften
De bestemde baten zijn naar hun aard eenmalig. IJM NL heeft uiteraard wel jaarlijks terugkerende activiteiten om jaarlijks bestemde giften binnen te halen. IJM NL heeft een groeiende basis van mensen die maandelijks giften geven. Dit betreft de Freedom partners die thans circa €140.000 per maand doneren door middel van een machtiging of door dit zelf over te maken.
Fondsenwervingen
IJM NL werft fondsen door middel van campagnes en mailings, Peer-to-Peer acties zoals de MudRaise (een evenement waarbij deelnemers zich laten sponsoren voor een fysieke inspanning die zij leveren), evenementen met business partners & major donors, relaties met stichtingen, spreekbeurten en het genereren van publiciteit.
Beleggingsbeleid
IJM NL heeft geen kapitaal en belegt deze dus niet. Maandelijks worden de ontvangen giften afgedragen aan IJM Global. Deze overboekingen naar het veld zijn in euro.
Begroting
Voor 2023-2024 geeft de begroting het volgende beeld:
Begroting april 2023 - maart 2024 | |||
---|---|---|---|
BATEN | |||
Baten | € 4.369.866 | ||
€ 4.369.866 | |||
BESTEDING AAN DOELSTELLING | |||
Global programs: Bijdrage veldprogramma's | € 2.420.000 | ||
Local programs: Educatie & Mobilisatie | € 847.895 | ||
€ 3.267.895 | 74,9% | ||
LASTEN | |||
Werving baten | € 755.842 | ||
Beheer en administratie | € 336.709 | ||
€ 1.092.551 | 25,1% | ||
Saldo van baten en lasten | € 9.420 |
In lijn met de 2030 visie beoogt IJM NL ook komend jaar de inkomsten te laten groeien. In lijn met de gerealiseerde groei van de afgelopen jaren beogen wij voor komend jaar een groei van 11,5%. In onze kosten hebben we rekening gehouden met stijgende lasten door inflatie en uitbreidingen in het personeel. Daarmee komt ons begrote percentage van de baten besteed aan de missie uit op 74,9%. Onze meerjarenstrategie is om het percentage besteed aan doelstellingen te laten stijgen tot 90% in 2030.
Afdracht door IJM NL aan IJM Global
IJM NL doet afdrachten aan de verbonden organisatie IJM Global al naar gelang er beschikbare liquide middelen zijn.
Fiscale positie omzetbelasting
IJM NL is een fondsenwervende instelling. Een (klein) onderdeel van de activiteiten om giften te werven en kennis over te dragen is de verkoop van merchandise en boeken. Echter hebben deze activiteiten zich niet voorgedaan in het boekjaar 2022-2023.
Vrijwilligers
Naast de betaalde functies is IJM NL zeer dankbaar voor de inzet van een groep van 77 enthousiaste (onbetaalde) vrijwilligers die met regelmaat het werk in Nederland ondersteunen met hun tijd, kennis en talenten.
Verwachte gang van zaken
De Stichting heeft haar visie, strategie en het team in Nederland opgebouwd in lijn met IJM’s 2030 Visie (“Miljoenen bevrijden, een half miljard beschermen, recht voor de armen is niet te stoppen”). De Stichting wil een beweging van inkomsten, gebed, invloed en beleidsverandering katalyseren en stimuleren om de bescherming van mensen die in armoede leven tegen geweld over de hele wereld op te schalen.
Maatschappelijke aspecten van ondernemen
Als organisatie die zich richt op het uitbannen van slavernij, staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Het kantoor van IJM Nederland kent een fair trade beleid en streeft ernaar een eerlijke en duurzame organisatie te zijn. De programma’s strijden tegen slavernij; als afnemer van producten en diensten streeft de organisatie dit ook na.
Medewerkers van IJM NL zullen ten minste op de werkvloer op een eerlijke en duurzame manier consumeren. Dit heeft betrekking op verbruiksmaterialen (papier) en de voedingsproducten die IJM NL inkoopt (koffie, thee, chocolade, etc.) en op de fair trade materialen voor de producten die wij verkopen (armbanden, T-shirts, tassen, etc.). Daarnaast wordt aan alle medewerkers gevraagd hun papierverbruik en afvalproducten zoveel mogelijk te beperken. Medewerkers maken alleen reizen indien noodzakelijk en de organisatie stimuleert het reizen met de trein voor haar medewerkers.
In 2022 heeft IJM geparticipeerd in een bank vergelijkingsonderzoek van Goede Doelen Nederland. In 2023-2024 zal IJM NL hier opvolging aan geven door de keuze voor haar bank te evalueren, om daarmee duurzame en rechtvaardige investering te waarborgen.
ONDERTEKENING BESTUURSVERSLAG
Den Haag, 18 september 2023
w.g.
C.R. Houmes – aan de Wiel LL.M.
Bestuurder Stichting International Justice Mission The Netherlands
2022-2023
GOVERNANCEVERSLAG
Bestuur
IJM NL heeft in de verslagperiode 2022-2023 mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel als bestuurder gehad. Mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel heeft geen nevenfuncties.
Bezoldigingsbeleid
De raad van toezicht heeft het bezoldigingsbeleid, de hoogte van de directiebeloning en de hoogte van andere bezoldigingscomponenten vastgesteld.
Het beleid wordt periodiek geactualiseerd. De laatste evaluatie heeft april 2023 plaatsgevonden.
Toelichting bezoldiging directie
Bij de bepaling van het bezoldigingsbeleid en de vaststelling van de beloning volgt IJM NL de ‘Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties’ van Goede Doelen Nederland. De essentie van deze regeling is om de grondslag voor de beloning van de directeur te baseren op een objectieve systematiek van functiewaardering. Daarnaast geldt dat de beloning gematigd moet zijn ten opzichte van vergelijkbare functies en stelt de regeling dat variabele beloningen niet passen in de beloningssystematiek. De regeling geeft aan de hand van zwaartecriteria een maximumnorm voor het jaarinkomen. De weging van de situatie van IJM NL vond plaats door de Raad van Toezicht. Dit leidde tot een zogenaamde BSD-score van 390 punten met een maximaal fulltime jaarinkomen van €117.225 per 1 januari 2022. Het voor de toetsing relevante werkelijke jaarinkomen van de directeur bedroeg op fulltime basis € 104.362. Het feitelijke inkomen op parttime basis bedroeg gedurende het boekjaar €83.489.
Deze beloning blijft binnen de geldende maxima. Het jaarinkomen, de belaste vergoedingen/bijtellingen, de werkgeversbijdrage pensioen en de overige beloningen op termijn blijven ook binnen het maximumbedrag dat is opgenomen in de regeling Wet Normering Topinkomens.
De hoogte en samenstelling van de bezoldiging worden in de jaarrekening toegelicht in de toelichting op de staat van baten en lasten.
Toelichting bezoldiging Raad van Toezicht
Er is geen bezoldiging voor de leden van de Raad van Toezicht.
Toelichting beloningsbeleid medewerkers
IJM NL vindt het belangrijk dat salarisverhogingen worden toegekend op basis van een duidelijk, transparant en rechtvaardig systeem. In het systeem van IJM Nederland gelden de volgende uitgangspunten:
- Er is een correlatie tussen de competenties van medewerkers en de kwaliteit van het werk van IJM Nederland;
- IJM Nederland wil gemotiveerde en betrokken medewerkers uitdaging bieden en lange tijd aan zich binden;
- Het beloningssysteem moet afgestemd blijven op ontwikkelingen in de (goede doelen) markt- en bedrijfseconomische bewegingen.
- De stijging van de salarissen bij IJM Nederland wordt onderverdeeld in een collectieve en individuele loonstijging. De collectieve loonstijging wordt gebaseerd op de Consumenten Prijsindex. De individuele loonstijging wordt jaarlijks door het leiderschapsteam van IJM Nederland (directeur en managers) vastgesteld op basis van de salarisontwikkelingen in de (referentie)markt, de bedrijfseconomische omstandigheden en het individueel functioneren van de medewerker. Loonstijgingen, zowel de collectieve als de individuele, worden slechts doorgevoerd voor zover de bedrijfssituatie dit toelaat (dit ter beoordeling van de werkgever).
Begin 2021 zijn alle functies opnieuw gewogen en zijn medewerkers op basis van functievereisten ingeschaald. In het geval van een bovenschalig salaris, wordt geen individuele loonstijging toegekend.
Raad van Toezicht
In de Statuten van IJM NL is bepaald dat de stichting een Raad van Toezicht heeft en een Bestuur. De Raad van Toezicht heeft naar de Bestuurder toe drie rollen:
- Toezicht houden
- Werkgever
- Klankbord zijn door (on)gevraagd advies
In de toezichthoudende rol heeft de Raad van Toezicht tot taak toezicht te houden op het beleid van het Bestuur en de algemene gang van zaken in IJM NL. Daarnaast neemt de Bestuurder bestuursbesluiten die aan de Raad van Toezicht voor goedkeuring worden voorgelegd. Deze bestuursbesluiten hebben betrekking op de hoogte van de financiele bijdrage aan de programma’s (per kwartaal wordt hierover besloten) en de begroting. Tevens wordt jaarlijks de jaarrekening ter controle aangeboden aan de Raad van Toezicht.
De leden van de Raad van Toezicht ontvangen geen honorering voor hun lidmaatschap.
De samenstelling van de Raad van Toezicht is als volgt:
- De heer M.W. Vroom, voorzitter (geboren 25 januari 1975)
- De heer P. Klop RA MGA, lid (aandachtsgebied financiën en bedrijfsvoering) (geboren 8 oktober 1961)
- De heer A.J. Griffiths, lid (vanuit IJM Global) (geboren 22 april 1968)
- De heer M.S. de Ruiter, lid (aandachtsgebied financien en bedrijfsvoering) (geboren 6 maart 1977)
De zittingstermijn en het rooster van aftreden van de Raad van Toezicht is als volgt:
Benoemd | Herbenoeming | Einde zittingsduur | |
---|---|---|---|
De heer M.W. Vroom | 6 november 2018 | December 2022 | September 2023 |
De heer P. Klop RA MGA | 6 november 2018 | December 2022 | Maart 2024 |
De heer A.J. Griffiths | 1 november 2019 | November 2021 | November 2028 |
De heer M.S. de Ruiter | 5 april 2023 | April 2025 |
De (neven-)functies van de leden van de Raad van Toezicht in 2022-2023 zijn:
De heer M.W. Vroom:
- Burgemeester Leidschendam-Voorburg
De heer P. Klop RA MGA:
- Directeur Public Values BV
- Directeur Flex Values BV
- Extern deskundige TIAS School for Business and society, opleiding Registercontroller
- Lid Raad van Advies TMI
- Lid Raad van Toezicht Stichting Maaszicht
De heer A.J. Griffiths:
- Regional President, International Justice Mission Africa & Europe Region (bezoldigd)
- Bestuurder International Justice Mission UK
- Lid Raad van Toezicht International Justice Mission Germany
- Lid Raad van Toezicht International Justice Mission Switzerland
- Bestuurder Greenbelt Festivals
De heer M.S. de Ruiter:
- Financieel Directeur bij Heemskerk Flowers
- Coördinator Finance bij Mozaiek071
In 2022-2023 heeft de RvT zich gericht op de volgende hoofdlijnen:
- Voldoen aan compliance eisen CBF, ANBI en algemene eisen governance
- Toezicht op de bestuurder en helderheid rol onderscheid bestuurder en Raad van Toezicht
- Professionalisering en gezondheid van de organisatie
- Strategische alignment IJM NL met de regio Afrika-Europa
Vergaderingen
De RvT en het bestuur hebben in de verslagperiode 7 maal gezamenlijk vergaderd. Daarnaast hebben de nodige informele ontmoetingen plaatsgevonden, ter informatievoorziening en contact met het team van IJM NL. Bij de vergaderingen zijn de volgende onderwerpen geagendeerd:
- Operationeel verslag directeur
- Bestuursbesluiten (budget, jaarrekening, veldbijdrage)
- Strategie & organisatie
- Financiële audit
- Governance
Statuten
Er hebben in 2022-2023 geen wijzigingen plaatsgevonden in de Statuten.
Code of conduct
IJM NL heeft een gedragscode die is gebaseerd op de ‘code of conduct’ van IJM Global en is aangepast aan de Nederlandse wet- en regelgeving.
ONDERTEKENING GOVERNANCEVERSLAG
Den Haag, 18 September 2023
w.g.
De heer M.W. Vroom
De heer P. Klop RA MGA
De heer A.J. Griffiths
De heer M.S. de Ruiter

2022-2023
FINANCIEEL JAARVERSLAG
BALANS PER 31 MAART
ACTIVA | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
VLOTTENDE ACTIVA | ||||
Vorderingen en overlopende activa | 58.229 | 61.599 | ||
Liquide middelen | 156.986 | 177.869 | ||
215.215 | 239.468 | |||
Totaal activa | 215.215 | 239.468 | ||
. | ||||
. | ||||
PASSIVA | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
€ | € | |||
RESERVES | ||||
Continuïteitsreserve | 50.000 | 50.000 | ||
Bestemmingsreserve | 172 | 15.761 | ||
Overige reserves | - | - | ||
50.172 | 65.761 | |||
FONDSEN | ||||
Bestemmingsfonds | 35.972 | 8.391 | ||
35.972 | 8.391 | |||
KORTLOPENDE SCHULDEN | ||||
Nog te betalen veldbijdrage | - | - | ||
Belastingen en premies sociale verzekeringen | 361 | 22.350 | ||
Te betalen personeelslasten | 64.406 | 73.426 | ||
Crediteuren | 28.735 | 38.448 | ||
Overige schulden en overlopende passiva | 35.570 | 31.092 | ||
129.071 | 165.316 | |||
Totaal passiva | 215.215 | 239.468 |
STAAT VAN BATEN EN LASTEN
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | ||||
€ | € | € | ||||
BATEN | ||||||
Particulieren | 2.724.339 | 2.958.000 | 2.679.754 | |||
Bedrijven | 442.165 | 400.000 | 367.782 | |||
Andere organisaties zonder winststreven | 751.315 | 700.000 | 492.933 | |||
. | ||||||
Som der baten | 3.917.818 | 4.058.000 | 3.540.469 | |||
. | ||||||
LASTEN | ||||||
Besteed aan doelstellingen | ||||||
Veldprogramma’s | 2.448.162 | 2.503.000 | 2.550.000 | |||
Educatie & mobilisatie | 662.251 | 721.309 | 556.685 | |||
Totaal besteed aan doelstellingen | 3.110.413 | 3.224.309 | 3.106.685 | |||
. | ||||||
Overige lasten | ||||||
Werving baten | 577.076 | 696.724 | 524.636 | |||
Beheer en administratie | 218.337 | 325.785 | 229.717 | |||
. | ||||||
Som der lasten | 3.905.826 | 4.246.818 | 3.861.038 | |||
. | ||||||
Resultaat | 11.992 | 188.818- | 320.569- | |||
. | ||||||
RESULTAATBESTEMMING | ||||||
. | ||||||
Toevoeging / onttrekking continuïteitsreserve | - | - | ||||
Toevoeging / onttrekking overige reserves | - | - | ||||
Toevoeging / onttrekking bestemmingsreserve | 15.589- | 231.433- | ||||
Toevoeging / onttrekking bestemmingsfonds | 27.581 | 89.136- | ||||
. | ||||||
Resultaat | 11.992 | 320.569- |
KASSTROOMOVERZICHT
2022-2023 | 2021-2022 | |||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BATEN | ||||
Geworven baten | 3.919.648 | 3.518.741 | ||
3.919.648 | 3.518.741 | |||
LASTEN | ||||
Veldprogramma's (IJM Global) | 2.400.000 | 3.000.000 | ||
Personeelskosten | 1.097.770 | 918.162 | ||
Publiciteit en communicatie | 320.398 | 235.949 | ||
Kantoor en overige kosten | 67.488 | 74.707 | ||
Huisvestingskosten | 54.876 | 39.470 | ||
3.940.532 | 4.268.288 | |||
Kasstroomsaldo van baten en lasten | -20.883 | 749.547- | ||
LIQUIDE MIDDELEN | ||||
Stand begin verslagperiode | 177.869 | 927.416 | ||
Stand eind verslagperiode | 156.986 | 177.869 | ||
Mutatie in verslagperiode | -20.883 | 749.547- |
Er zijn twee methoden voor het kasstroomoverzicht. De eerste methode is de indirecte methode. Bij de indirecte methode worden de kasstromen van het boekjaar geanalyseerd en verklaard door de verschillen in de overige balansposten weer te geven. Dit is informatie die de lezer van de jaarrekening ook zelf uit de jaarrekening kan afleiden. IJM NL kiest er daarom voor de directe methode toe te passen. Dit houdt in dat de kasstromen worden gespecificeerd naar de werkelijke kasstromen op de bank.
Volgens de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving nummer 360 (RJ360) worden de kasstromen ingedeeld in operationele, investerings- en financieringskasstromen. IJM NL heeft geen investerings- en financieringskasstromen, maar uiteraard wel operationele kasstromen. Het kasstroomoverzicht heeft de operationele kasstromen uitgewerkt in aansluiting op de structuur van de staat van baten en lasten.
Analyse kasstromen 2022-2023
In het kasstroomoverzicht is te zien dat de liquide middelen zijn gedaald met €20.883 tot een banksaldo van €156.986. Deze daling heeft te maken met de timing van de laatste veldbijdrage van het boekjaar.
GRONDSLAGEN VAN DE FINANCIËLE VERSLAGGEVING
Sinds 2019 maakt IJM NL gebruik van een gebroken boekjaar dat loopt van 1 april t/m 31 maart.
De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 Fondsenwervende instellingen.
De waardering van activa en passiva en de bepaling van het resultaat vinden plaats op basis van historische kosten.
Tenzij bij de desbetreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde. Baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben. Baten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.
Continuïteitsveronderstelling
De jaarrekening is opgesteld op basis van continuïteit van de organisatie.
Schattingen
Bij toepassing van de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening vormt de leiding zich verschillende oordelen en schattingen die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Indien het voor het geven van het vereiste inzicht noodzakelijk is, is de aard van deze oordelen en schattingen inclusief de bijbehorende veronderstellingen opgenomen bij de toelichting op de desbetreffende jaarrekeningposten.
KOSTENSOORT
Kostensoort | Toerekening aan Beheer & Administratie | Toelichting / opmerking |
---|---|---|
Raad van toezicht | 100% | Kosten met betrekking tot de Raad van Toezicht worden aan Beheer & Administratie toegerekend. |
Directie | Gedeeltelijk | Toerekening van directiekosten vindt plaats op basis van het onderwerp waarop de directie wordt ingezet en een beste inschatting van de bestede tijd. |
Financiën, planning & control | 100% | Kosten met betrekking tot financieel management worden aan Beheer & Administratie toegerekend. |
ICT kosten (werkplek) | Naar rato | De ICT kosten gerelateerd aan de werkplek van medewerkers worden op basis van FTE's naar rato toegerekend. |
ICT kosten (Overig) | Gedeeltelijk | Deze kosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Huisvesting & facilitair | Naar rato | Huisvestings- en facilitaire kosten worden op basis van FTE naar rato toegerekend. |
Personeelszaken | Naar rato | Kosten m.b.t. personeelszaken worden op basis van FTE naar rato toegerekend. |
Personeelskosten (directe en indirecte kosten, incl. werkgeverslasten en kosten inhuur) | Gedeeltelijk | Personeelskosten worden zoveel mogelijk toegerekend aan de specifieke medewerker en het onderwerp waar die persoon op wordt ingezet. |
Juridische kosten | Gedeeltelijk | Juridische kosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Communicatie | Gedeeltelijk | Communicatiekosten worden zoveel mogelijk direct toegerekend aan de specifieke kostencategorie. |
Donateursadministratie en servicecentrum | Gedeeltelijk | Toerekening vindt plaats op basis van de onderwerpen waarop donateurssupoort wordt ingezet en basis van een beste inschatting van de bestede tijd. |
TOELICHTING OP DE BALANS
31-03-2023 | 31-03-2022 | |||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA | ||||
Nog te ontvangen bedragen | ||||
Debiteuren | 5.489 | 9.012 | ||
Nog te ontvangen bedragen | 705 | 1.243 | ||
Overige toegezegde bijdragen payment providers | 26.700 | 28.529 | ||
32.894 | 38.784 | |||
Vooruitbetaalde bedragen | ||||
Vooruitbetaalde kosten | 22.465 | 19.945 | ||
Borg huur pand | 2.870 | 2.870 | ||
25.335 | 22.815 | |||
Totaal vorderingen en overlopende activa | 58.229 | 61.599 | ||
LIQUIDE MIDDELEN | ||||
Kas | - | - | ||
ING, rekening-courant | 156.986 | 177.869 | ||
ING, spaarrekening | - | - | ||
Totaal liquide middelen | 156.986 | 177.869 |
De te ontvangen bedragen van payment providers hebben betrekking op giften die de week na balansdatum zijn uitbetaald. De mutatie in de liquide middelen wordt toegelicht gezamenlijk met het kasstroomoverzicht.
RESERVES & BESTEMMINGSFONDSEN
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
CONTINUÏTEITSRESERVE | ||||
Stand begin verslagperiode | 50.000 | 50.000 | ||
Resultaatbestemming | ||||
Stand eind verslagperiode | 50.000 | 50.000 |
IJM NL streeft er naar de ontvangen giften direct door te betalen naar IJM Global. Dit betekent ook dat IJM NL een zo laag mogelijke continuïteitsreserve wil aanhouden. Om dit verantwoord te kunnen doen is een goed stelsel van risicomanagement nodig. Dit betekent onder meer een gedegen liquiditeitsplanning en strakke kostenbeheersing. Bij de maandelijkse doorbetaling van giften aan IJM Global een evaluatie door de bestuurder van de bedrijfsrisico’s. Voor de beoordeling van de continuïteit van IJM NL dient in het oog te worden gehouden dat IJM NL kan steunen en rekenen op een maandelijkse (groeiende) giftenstroom van Freedom Partners van €140k per maand.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BESTEMMINGSRESERVE | ||||
Stand begin verslagperiode | 15.761 | 247.194 | ||
Resultaatbestemming | 15.589- | 231.433- | ||
Stand eind verslagperiode | 172 | 15.761 |
De bestemmingsreserve heeft betrekking op algemene giften die in het boekjaar 2022-2023 zijn ontvangen. Uitgezonderd deze reserve, zijn alle ontvangen giften in boekjaar 2022-2023 als veldbijdrage aan IJM Global doorgestort.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BESTEMMINGSFONDS | ||||
Stand begin verslagperiode | 8.391 | 97.527 | ||
Resultaatbestemming | 27.581 | 89.136- | ||
Stand eind verslagperiode | 35.972 | 8.391 |
Naast de algemene giften heeft IJM NL ook giften met een specifieke bestemming ontvangen, bijvoorbeeld voor een specifiek type veldwerk of voor een specifiek veldkantoor. Het deel hiervan dat nog niet is meegenomen in de veldbijdrage richting IJM Global is als bestemmingsfonds op de balans opgenomen.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
OVERIGE RESERVES | ||||
Stand begin verslagperiode | - | - | ||
Resultaatbestemming | - | - | ||
Stand eind verslagperiode | - | - |
IJM NL heeft al haar reserves geclassificeerd, ofwel ten behoeve van de continuïteit (continuïteitsreserve) ofwel ten behoeve van het veldwerk (bestemmingsreserve). Hierdoor is geen sprake meer van een ‘overige reserve’.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
NOG TE BETALEN VELDBIJDRAGE | ||||
Nog te betalen veldbijdrage | - | - | ||
Totaal | - | - |
In de laatste week van het boekjaar zijn alle ontvangen bedragen exclusief de continuïteitsreserve doorbetaald aan IJM Global ten behoeve van het veld. Hierom staat er geen nog te betalen veldbijdrage op de balans per jaareinde.
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
BELASTINGEN EN PREMIES SOCIALE VERZEKERINGEN | ||||
Af te dragen omzetbelasting | 507 | 22.350 | ||
Af te dragen loonheffingen | 146- | - | ||
Totaal | 361 | 22.350 |
In het boekjaar 2020-2021 is de fiscale positie van IJM NL getoetst. Voor een beperkt deel van de activiteiten bestaat een verplichting voor de omzetbelasting.
----------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
TE BETALEN PERSONEELSLASTEN | ||||
Te betalen vakantietoeslag | 47.358 | 51.185 | ||
Te verrekenen salarissen | 359- | |||
Te betalen vakantiedagen | 17.406 | 22.241 | ||
Totaal | 64.406 | 73.426 |
---------------------------------------------------------------- | 31-03-2023 | 31-03-2022 | ||
---|---|---|---|---|
€ | € | |||
OVERIGE SCHULDEN EN OVERLOPENDE PASSIVA | ||||
Overige personeelskosten | 1.000 | 1.480 | ||
Accountantskosten | 15.865 | 12.130 | ||
Wervingskosten | 10.929 | 7.032 | ||
Partnerschappen | 3.410 | 4.080 | ||
Kantoorkosten | 2.235 | 5.120 | ||
Overige kosten | 2.131 | 1.250 | ||
Totaal | 35.570 | 31.092 |
NIET IN DE BALANS OPGENOMEN ACTIVA EN VERPLICHTINGEN
Huurverplichtingen
IJM NL heeft twee locaties, namelijk regio Utrecht en regio Den Haag (als onze officiële vestigingsplaats).
Regio Utrecht
Het huurcontract in de regio Utrecht is op jaarbasis met een stilzwijgende verlenging. De maandelijkse huurprijs bedraagt per 1 januari 2023 € 3.347,50. De per 31 maart 2023 bestaande verplichting voor het huurcontract betreft € 13.390 voor de periode 1 april 2023 tot 1 augustus 2023 (4 maanden).
Regio Den Haag
In regio Den Haag heeft IJM NL een flexplek abonnement a € 115 per maand. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar. De per 31 maart 2023 bestaande verplichting betreft daarom 1 maand huur.
IT Verplichtingen
IJM NL heeft IT-overeenkomsten met contractuele verplichtingen ter waarde van € 17.961. Hiervan is voor € 11.433 de looptijd maximaal een jaar en voor de overige € 6.528 loopt de verplichting tot en met 9-11-2025.
Toezeggingen
Aan IJM NL zijn de volgende toezeggingen na balansdatum gedaan:
Wordt ontvangen | Bedrag |
---|---|
Binnen één jaar | € 160.000 |
Tussen één en vijf jaar | € 35.000 |
Meer dan vijf jaar | € 0 |
Totaal | € 195.000 |
TOELICHTING OP STAAT VAN BATEN EN LASTEN
BATEN
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
BATEN VAN PARTICULIEREN | |||
Freedom partners (vaste maandelijkse giften) | 1.649.215 | 1.668.000 | 1.498.456 |
Individuele incidentele giften | 883.905 | 920.000 | 874.159 |
Sponsoracties (met name Mudraise) | 191.219 | 370.000 | 307.139 |
Totaal baten van particulieren | 2.724.339 | 2.958.000 | 2.679.754 |
. | |||
BATEN VAN BEDRIJVEN | |||
Bedrijven | 442.165 | 400.000 | 367.782 |
Totaal baten van bedrijven | 442.165 | 400.000 | 367.782 |
. | |||
BATEN VAN ANDERE ORGANISATIES ZONDER WINSTSTREVEN | |||
Kerken | 182.004 | 200.000 | 171.137 |
Stichtingen | 558.806 | 500.000 | 295.729 |
Scholen | 10.505 | - | 26.067 |
Totaal van andere organisaties zonder winststreven | 751.315 | 700.000 | 492.933 |
. | |||
Totaal baten | 3.917.818 | 4.058.000 | 3.540.469 |
Particulieren
De giften van particulieren zijn in 2022-2023 gestegen met 1,7% ten opzichte van vorig boekjaar. Een daling in inkomsten via de sponsoracties (-37,7%) wordt gecompenseerd door een stijging in de Freedom partners met 10%. Via een Telemarketing Campagne hebben veel vaste donateurs hun donatie verhoogd. De eindejaarscampagne was weer de belangrijkste voor incidentele giften: €308k in december wat goed is voor 43,2% van het jaartotaal.
Bedrijven
De giften van bedrijven zijn dit boekjaar met 20% gestegen. Bijna de helft kwam binnen in december: €214k.
Kerken
De giften van kerken, stichtingen en scholen zijn t.o.v. vorig boekjaar gestegen met 52,4%. Dit komt vooral door een stijging van de opbrengsten die van stichtingen zijn ontvangen.
Bestemde donaties
In 2022-2023 heeft IJM NL €828.241 aan donaties ontvangen bestemd voor specifiek veldwerk.
LASTEN
Lasten besteed aan doelstellingen
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
AFDRACHTEN AAN VERBONDEN ORGANISATIES (Veldprogramma's IJM GLOBAL) | |||
Urgente nood | 1.617.584 | 1.849.452 | |
Afrika | 2.440 | ||
Aftercare | 1.078 | 574 | |
Bangladesh | 35.000 | ||
Centraal Amerika | 100.000 | ||
European Crossborder Trafficking (Roemenië) | 84.478 | 134.937 | |
Filippijnen | 40.040 | 33.525 | |
Filipijnen - Project EO Metterdaad | 16.109 | ||
Gedwongen arbeid | 61.015 | 12.695 | |
Geweld tegen vrouwen en kinderen | 5.947 | 24.030 | |
Geweld tegen vrouwen en kinderen, specifiek fonds | 200.000 | ||
Ghana | 152.943 | 94.624 | |
Ghana - Project EO Metterdaad | 15.540 | ||
Latijns Amerika | 30 | 38.576 | |
Mensenhandel voor seks | 50 | 285 | |
Misbruik van politiegeweld | 1.728 | ||
Oeganda | 5.000 | ||
Oekraïne | 92.083 | ||
Seksueel geweld tegen kinderen | 46.800 | 14.175 | |
Zuid-Azië | 53.784 | 215.478 | |
Totaal afdrachten | 2.400.000 | 2.503.000 | 2.550.000 |
TOEREKENINGEN VELDWERK ONDERSTEUNING | |||
Personeelslasten | 45.689 | - | - |
Kantoor- en overige lasten | 373 | - | - |
Huisvestingslasten | 2.100 | - | - |
Totaal toerekeningen | 48.162 | ||
Totaal Besteed aan veldprojecten en veldwerk ondersteuning | 2.448.162 | 2.503.000 | 2.550.000 |
De giften die IJM NL ontvangt zijn deels bestemd voor specifieke veldprogramma’s en deels voor algemene doeleinden. In 2022-2023 is € 830.578 met bestemming voor specifiek veldwerk door IJM NL doorbetaald aan IJM Global of gebruikt in lokaal veldwerk voor het European Crossborder Trafficking Programma.
De giften voor algemene doeleinden worden doorbetaald na aftrek van de door IJM NL gemaakte kosten. Deze algemene veldbijdrage bedroeg in 2022-2023 €1.617.584 en wordt door IJM Global voor de verschillende veldprogramma’s ingezet.
Educatie en Mobilisatie
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
EDUCATIE & MOBILISATIE | |||
Communicatie tools & software | 24.865 | 21.049 | 34.927 |
Consultancy | 5.438 | 10.600 | 5.395 |
Evenementen | 41.864 | 54.252 | 14.222 |
Partnerschappen | 9.699 | 10.450 | 10.400 |
Reis- en verblijfkosten | 16.338 | 13.250 | 5.499 |
Voorlichtingsmateriaal / Communicatie | 65.578 | 68.931 | 46.423 |
Overig | 1.439 | 686 | |
Totaal | 165.221 | 178.532 | 117.552 |
TOEREKENINGEN | |||
Personeelslasten | 471.712 | 517.189 | 412.200 |
Kantoor- en overige lasten | 3.815 | 3.956 | 5.119 |
Huisvestingslasten | 21.503 | 21.632 | 21.814 |
Totaal toerekeningen | 497.030 | 542.777 | 439.133 |
Totaal Educatie & Mobilisatie | 662.251 | 721.309 | 556.685 |
De kosten voor Educatie & Mobilisatie stijgen in 2022-2023 ten opzichte van 2021-2022 met 19%. De stijging bij out of pocket kosten (40,5%) wordt veroorzaakt door de organisatie van evenementen, wat weer mogelijk was na de Covid19 pandemie. Hiernaast is meer ingezet op voorlichting en communicatie. De stijging van toegewezen personeelskosten (13,2%) komt door de reguliere salarisstijging en uitbreiding van het team dat is ingezet op Educatie en Mobilisatie.
Werving baten
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
LASTEN WERVING BATEN | |||
Campagnes / Marketing | 73.943 | 104.350 | 50.775 |
Consultancy | 7.434 | 10.600 | - |
Evenementen | 2.874 | 12.318 | 2.211 |
Veldreizen / Reis en verblijfskosten | 3.824 | 8.750 | |
Marketing tools & software | 24.865 | 21.049 | 34.927 |
Mudraise | 19.217 | 28.548 | 27.214 |
Partnerschappen | 3.095 | 2.900 | 1.655 |
Payment providers incasso giften | 18.520 | 17.600 | 20.289 |
Next Steps | 2.798 | 3.000 | |
156.570 | 209.115 | 137.071 | |
TOEREKENINGEN | |||
Personeelslasten | 401.647 | 465.057 | 364.399 |
Kantoor- en overige lasten | 2.842 | 3.487 | 4.403 |
Huisvestingslasten | 16.017 | 19.066 | 18.763 |
Totaal toerekeningen | 420.506 | 487.610 | 387.565 |
Totaal werving baten | 577.076 | 696.724 | 524.636 |
De kosten voor werving van de baten stijgen in 2022-2023 ten opzichte van 2021-2022 met 10%. Hiermee leggen we een basis voor de beoogde groei aan inkomsten in de komende jaren. De stijging van de out of pocket kosten (14,2%) wordt veroorzaakt door stijgende kosten voor postverzending en drukwerk en door een stijging van de automatiseringskosten. De toegewezen personeels-, kantoor- en overige lasten zijn met 8,5% gestegen door een uitbreiding van het personeel dat voor werving van de baten is ingezet en de reguliere kostenstijging vanwege de inflatie.
Uitgedrukt als percentage van de geworven baten bedroegen de wervingslasten 14,7% ten opzichte van 14,8% in het voorgaande jaar.
Beheer en Administratie
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
BEHEER EN ADMINISTRATIE | |||
Personeelslasten | 154.060 | 248.360 | 169.759 |
Kantoor en overige lasten | 57.985 | 67.816 | 51.986 |
Huisvestingslasten | 6.292 | 9.609 | 7.972 |
Totaal lasten beheer en administratie | 218.337 | 325.785 | 229.717 |
Personeelslasten
Totaal personeelslasten beheer en administratie | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
PERSONEELSLASTEN | |||
Salarislasten | |||
Lonen en salarissen | 792.998 | 913.902 | 690.935 |
Sociale lasten | 146.272 | 158.091 | 122.403 |
Pensioenlasten | 46.824 | 67.735 | 43.624 |
Totaal salarislasten | 986.094 | 1.139.729 | 856.962 |
Overige personeelslasten | |||
Inhuur derden | 10.586 | 10.900 | 4.831 |
Ziekengeldverzekering, arbodienst e.d. | 17.395 | 21.563 | 19.124 |
Opleidingskosten | 12.700 | 10.200 | 5.109 |
Werving personeel | 2.256 | 4.000 | 12.385 |
Reis- en verblijfkosten | 39.688 | 6.200 | 28.385 |
Vergoeding telefoon, laptop en ziektekosten | 20.744 | 24.414 | 19.279 |
Uitkering ziekengeldverzekering | 28.861- | - | 12.425- |
Overig | 12.506 | 13.600 | 12.708 |
Totaal overige personeelslasten | 87.014 | 90.877 | 89.396 |
Totaal salarislasten en overige personeelslasten | 1.073.108 | 1.230.606 | 946.358 |
De personeelslasten stijgen in 2022-2023 ten opzichte van 2021-2022 met 13,4%. Dit komt met name door het invullen van vacatures, het uitbreiden van de formatie en een inflatiecorrectie van 2,7%.
TOEREKENINGEN PERSONEELSLASTEN | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
Educatie & Mobilisatie | 471.712 | 517.189 | 412.200 |
Werving baten | 401.647 | 465.057 | 364.399 |
Veldwerk ondersteuning | 45.689 | ||
Totaal toerekeningen | 919.048 | 982.246 | 776.599 |
Totaal personeelslasten beheer en administratie | 154.060 | 248.360 | 169.759 |
Medewerkers
31-03-2023 | 31-03-2022 | |
---|---|---|
BEROEPSKRACHTEN | ||
Aantal | 19 | 20 |
waarvan vrouwen | 11 | 10 |
waarvan mannen | 8 | 10 |
FTE | 14,2 | 13,9 |
waarvan bepaalde tijd | 5,9 | 2,3 |
Vrijwilligers | 77 | 96 |
Bezoldiging directie
2022-2023 | 2021-2022 | |||
---|---|---|---|---|
Naam | C.R. Houmes | C.R. Houmes | ||
Functie | Bestuurder | Bestuurder | ||
DIENSTVERBAND | ||||
Aard | Onbepaalde tijd | Onbepaalde tijd | ||
Uren | 32 | 32 | ||
Parttime percentage | 80% | 80% | ||
Periode bestuurder | 1 april 2022 - 31 maart 2023 | 1 april 2021 - 31 maart 2022 | ||
BEZOLDIGING | PARTTIME | FULLTIME | PARTTIME | FULLTIME |
Bruto salaris | € 72.583 | € 90.729 | € 70.428 | € 88.035 |
Vakantiegeld | € 5.807 | € 7.258 | € 5.634 | € 7.043 |
Totaal jaarkomen | € 78.390 | € 97.987 | € 76.062 | € 95.078 |
Werkgeversbijdrage pensioen | € 5.100 | € 6.375 | € 4.645 | € 5.806 |
Totaal bezoldiging | € 83.490 | € 104.362 | € 80.707 | € 100.884 |
BSD Score | 390 | 380 | ||
Bijbehorend maximum beloning (Fulltime, schaal G) ** | € 117.225 | € 114.366 |
De bestuurder, mevrouw C.R. Houmes – aan de Wiel, vervult ook de functie van directeur. Het salaris van deze functie valt binnen de salarisnormen van het CBF. In het Governance verslag staat het bezoldigingsbeleid verder toegelicht.
Kantoor en overige lasten
REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE | |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
KANTOOR EN OVERIGE LASTEN | |||
Accountantskosten | 16.472 | 18.000 | 13.011 |
Bankkosten | 3.156 | 3.000 | 2.535 |
Communicatiekosten | 2.275 | 1.380 | 1.778 |
Consultancy | 4.267 | 3.000 | 939 |
IT hardware (incl. laptops) | 8.146 | 9.200 | 11.392 |
IT software (incl. ERP systeem) | 7.070 | 7.540 | 9.133 |
Kantoorbenodigdheden en porto | 3.928 | 15.000 | 5.816 |
Partnerschappen | 15.503 | 14.194 | 13.484 |
Rente | 875 | 1.760 | |
Verzekeringen | 1.671 | 1.345 | 1.018 |
Overig | 1.652 | 2.600 | 642 |
Totaal kantoor en overige lasten | 65.015 | 75.259 | 61.508 |
TOEREKENINGEN KANTOOR- EN OVERIGE LASTEN | |||
Educatie & Mobilisatie | 3.815 | 3.956 | 5.119 |
Werving baten | 2.842 | 3.487 | 4.403 |
Veldwerk ondersteuning | 373 | ||
Totaal toerekeningen | 7.030 | 7.443 | 9.522 |
Totaal kantoor en overige lasten | 57.985 | 67.816 | 51.986 |
De kantoor en overige lasten stijgen in 2022-2023 ten opzichte van 2021-2022 met 11,7%. Deze stijging is voor een groot deel te wijten aan de inflatie waar we afgelopen jaar mee te maken hebben gehad. Hiernaast stegen de Consultancy kosten ten behoeve van de IT-Automatisering.
Huisvestingslasten
Totaal huisvestingslasten beheer en administratie | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
€ | € | € | |
HUISVESTINGSLASTEN | |||
Huur | 37.883 | 40.507 | 36.782 |
Overige huisvestingskosten | 8.029 | 9.800 | 11.767 |
Totaal huisvestingslasten | 45.912 | 50.307 | 48.549 |
De huisvestingslasten dalen in 2022-2023 ten opzichte van 2021-2022 met 5,4%. Dit wordt veroorzaakt door een eenmalige verbouwing van ons kantoor in 2021-2022.
TOEREKENING HUISVESTINGSLASTEN | REALISATIE | BEGROTING | REALISATIE |
---|---|---|---|
Educatie & Mobilisatie | 21.503 | 21.632 | 21.814 |
Werving baten | 16.017 | 19.066 | 18.763 |
Veldwerk ondersteuning | 2.100 | ||
Totaal toerekeningen | 39.620 | 40.698 | 40.577 |
Totaal huisvestingslasten beheer en administratie | 6.292 | 9.609 | 7.972 |
De toerekening van de huisvestings- en kantoorlasten heeft plaatsgevonden met de volgende twee stappen:
- Toerekenen van huisvestingslasten en kantoorlasten aan de medewerkers van IJM op basis van fte.
- Per personeelslid is de inzet vastgesteld op Beheer & Administratie, Educatie & Mobilisatie en Werving Baten. Op basis van deze verdeling zijn de huisvestingskosten toegerekend.
TOELICHTING LASTENVERDELING
DOELSTELLING | OVERIGE | LASTEN | REALISATIE | BEGROOT | REALISATIE | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Veldwerk | Educatie & mobilisatie | Werving baten | Beheer & administratie | 2022-2023 | 2022-2023 | 2021-2022 | |
Afdracht IJM Global | 2.400.000 | 2.400.000 | 2.503.000 | 2.550.000 | |||
Publiciteit en communicatie | 165.221 | 156.570 | 321.791 | 387.647 | 254.623 | ||
Personeelslasten | 45.689 | 471.712 | 401.647 | 154.060 | 1.073.108 | 1.230.606 | 946.358 |
Kantoor en overige lasten | 373 | 3.815 | 2.842 | 57.985 | 65.015 | 75.259 | 61.508 |
Huisvestingslasten | 2.100 | 21.503 | 16.017 | 6.292 | 45.912 | 50.307 | 48.549 |
Totaal | 2.448.162 | 662.251 | 577.076 | 218.337 | 3.905.826 | 4.246.818 | 3.861.038 |
GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM
Er hebben zich geen belangrijke gebeurtenissen na balansdatum voorgedaan.
ONDERTEKENING JAARREKENING
Den Haag, 18 september 2023
Directeur-Bestuurder
C.R. Houmes – aan de Wiel LL.M.
Raad van Toezicht
De heer M.W. Vroom
De heer P. Klop RA MGA
De heer A.J. Griffiths
De heer M.S. de Ruiter


